Krafturs tävlingsgrupp
I klubben finns en grupp som arrangerar de tävlingar som erbjuds inom klubben. Både officiella och lite mindre inofficiella. Med en fast fördelning av de uppgifter som krävs i en tävlingsorganisation gör det både planering och genomförande betydligt enklare eftersom alla vet precis vad de ska göra.
Sekretariat och administration - Ninni A Lidén
Bana och teknik - Pär Fagerström
Collecting ring - Annica Bäckström, Tilde Spjuth
Stallansvarig - Anna Neijman
Domar/funktionärsansvarig - Emma Johansson
Kioskansvarig - Maja Stokk Lindahl, Moa Danielsson, Maria Åsén
Känner du att du skulle vilja vara med i vår grupp och hjälpa till med tävlingsbiten på stadig basis är du varmt välkommen att höra av dig till någon i gruppen.
Just nu saknar vi t.ex en sponsoransvarig så är du duktig på att kontakta företag och fixa fram sponsorpriser är du välbehövd och efterlängtad.
Övriga funktionärer så som domarsekreterare, kioskpersonal mm söker vi annars inför varje enskild tävling och då tar vi tacksamt emot din hjälp hela eller del av aktuell tävling.
Tävlingar som Kraftur arrangerar hittar du på första sidan
Bra att veta för dig som vill tävla med din islandshäst
Här har vi samlat lite saker du bör känna till om du ska tävla. Börja med att läsa på Svenska Islandshästförbundets hemsida. Där finns massor med viktig information som uppdateras så fort något ändras. Längre ner på denna sida hittar du även lite tips och råd som du kan ha användning av om du inte är så erfaren i tävlingssammanhang...
På SIFs hemsida www.icelandichorse.se under tävling hittar du all information du behöver om du ska tävla. Tävlingsreglementet, vaccinationsregler, tävlingslicenser, kvalgränser till SM och mycket mera.
På facebook finns en sida som heter "Islandshästevent i Södra Norrland". Där hittar du tävlingar mm som sker från Gävle i söder till Sundsvall/Härnösand i norr samt i Jämtland. Från hösten 2023 jobbar klubbarna Gyda, Gaedingur, Gnyfari, Kraftur och Gneisti i ett gemensamt distrikt. Därför har vi gjort den gemensamma sidan där vi lägger ut både stora och små tävlingar, lite kurser mm.
Alla officiella tävlingar ska finnas i tävlingskalendern indTA där du även köper din tävlingslicens. Inloggning krävs.
All info hittar du på SIFs hemsida under tävlingsregler och via länkar därifrån.
Gällande reglemente som på fackspråk heter FEIFs Rules & Regulations (R&R)
I Sverige tillämpar vi även något som kallas för det Svenska tillägget
Det finns en del utrustning som är förbjudet på islandshästtävlingar i hela världen och förutom det som står i R&R om utrustning hittar man info om det på internationella islandshästförbundet FEIFs sida. Se lista över förbjuden utrustning.
På officiella tävlingar måste man ha en ryttarlicens, den förutsätter att man är medlem i islandshästförbundet och man löser den på sidan indta.se Behöver man hjälp kan man alltid kontakta sin klubbs kassör. Tänker man bara ställa upp i en tävling för att prova kan man lösa engångslicens bara för den aktuella tävlingen så blir det lite billigare. Eller välj en inofficiell tävling som inte kräver licens.
Hästen du ska tävla måste vara registrerad renrasig islandshäst och ha ett giltigt hästpass. Hästen ska vara i kondition för tävling och givetvis fullt frisk.
Se till att din häst är vaccinerad enligt gällande regler
Ryttarbrev med information om den tävling man anmält sig till kommer oftast ut på arrangerande klubbs hemsida ca en vecka före tävlingen. Där finns vägbeskrivning, tider för incheckning, vad som gäller specifikt på den tävlingsplatsen gällande stall, hagar, framridning mm. De flesta arrangörer använder en tävlingsapp, t.ex LH Kappi som du kan ladda ner gratis till din telefon. Där följer man sedan tävlingen och hittar startlistor, resultat, tidsprogram etc. Kolla gärna i angiven app att du finns med och är inlagd i rätt klass, varv etc. Hittar man något fel i den listan är det bra att genast kontakta arrangören och ändra till rätt uppgifter så sparar man mycket tid och krångel på själva tävlingsdagen.
Packa allt i god tid och ta god tid på dig till tävlingsplatsen.
Har du läst R&R, det svenska tillägget och ryttarbrevet bör du vara väl påläst och förberedd på vad som gäller. Var inte rädd för att fråga om du är osäker på något, det finns funktionärer på plats eller vänd dig före tävlingen till kontaktpersonen för arrangemanget.
När du anländer till tävlingsplatsen börjar du med att checka in. Om det ska göras på plats vid ankomst eller digitalt i förväg framgår av ryttarbrevet du bör ha fått.
Vid incheckningen om sådan finns på plats visar du hästens pass, ev vaccinationsintyg, din ryttarlicens samt lämnar ryttarförsäkran. Skriv ut blanketten och fyll i den i förväg så går incheckningen snabbare. Efter att du checkat in får du lov att lasta ur din häst, hitta ev box eller hage osv. Info om detta brukar stå i ryttarbrevet.
Veterinärbesiktning ingår på en del officiella större tävlingar och detta framgår också i ryttarbrevet. Oftast är det på tävlingar där passgrenar med start i startbox ingår. Veterinärbesiktning ska göras i god tid före första start. Hästen ska visas vid hand och i träns men i övrigt utan utrustning. Oftast ska hästens vaccinationer då kollas av veterinären så ta med hästpasset dit om inte annat uppges i ryttarbrevet. Har du aldrig varit med om en tävling med veterinärbesiktning så titta på hur de andra tävlande gör.
Ryttarmöte brukar ofta hållas där någon ansvarig för tävlingen informerar om evenemanget. Här kan man ställa frågor eller fråga domaren om ett bett är okej etc. Ha gärna med ett extra bett du vet är godkänt ifall du är osäker på det du helst vill rida med.
Startlistor och program finns ibland uppsatta på tävlingsplatsen men de flesta använder numera en tävlingsapp i stället vilket bör framgå i ryttarbrevet. Lyssna även noga på speakern för att ha koll på ev. förseningar, om någon strukit sig mm. I de enklare klasserna är det också speakern som talar om vad du ska visa inne på banan. Ett tips är att ta med en extra medhjälpare som har koll på vad som ropas ut så du inte missar din start,
Innan du kallas in på själva tävlingsbanan kallas du till collecting ring. Där får du om ni ska vara flera på banan ett färgat band av funktionären så domaren m.fl. kan se vem som är vem. När du kallas till collecting ring bör du omgående ge dig dit från framridningsbanan. Ibland är det en bit ifrån framridningsbanan och det är bra att slippa stressa. Behöver speakern ropa för 3e ggn har du bråttom! Är du inte på plats när du ska in på banan blir du diskvalificerad från pågående gren. Så ta för vana att vara på plats i god tid så blir det bättre flyt i tävlingen och man undviker förseningar i onödan.
När speakern ber dig komma in på banan rider du in lugnt och fint och gör dig klar att påbörja ditt program. Rider du ensam ska du hälsa på domarna med en tydlig nick när du påbörjar ditt program och när du är klar. Ta hänsyn till andra ryttare om ni är flera. Har du fått ett band före start rider du efter din ritt tillbaka till collecting ring och lämnar det till funktionären.
För att se till att ingen fuskar kan man ibland uttas till stickkontroll av utrustning efter sin uttagning. Då ber speakern dig att du ska bege dig till collecting ring för detta. Funktionären där talar om vad du ska göra och en domare tittar över din och hästens utrustning så allt verkar okej. Har man turen att få rida final kollas alla ekipage före prisutdelningen på samma sätt.
Tänk på uppförandekoden som finns i R&R! Funktionärerna jobbar ideellt för att andra ska kunna tävla, dina medtävlare sitter i samma sits som du och din häst är densamma efter tävlingen som innan oavsett om ni lyckas bra eller dåligt. Ingen mår bättre av att bli otrevligt behandlad!
Tänk också på att städa efter dig och din häst ordentligt innan du lämnar tävlingsområdet.
Och du, oavsett hur det har gått så är det trots allt samma häst du tar med dig hem...
Lycka till =)
"Ibland kan en bild träffa så rätt!
Trots att vi kom sist i denna tävling så är vi verkligen superglada. Det är inte alltid viktigt att komma först. Att VÅGA är att vinna och resan till målet är ett minne för livet!
Du behöver inte vara fullkomlig. Det räcker med att du är äkta! " / Emma Ahlgren